Utrustning och regler

Utrustning

floorball_ballUtrustningen för innebandy är för det mesta billig då det endast krävs klubba och innebandyboll. Innebandybollen är gjord av plast och har hål. Den har också slät yta som ska ge eff
ekten av minskat luftmotstånd och friktion mot golvet. Som resultat ska det vara enklare för spelare att göra träffsäkra och snabba skott. Liknande idé om hålen används för golfbollar för att minska luftmotståndet. När det gäller klubborna ska de vara mellan 85 till 105 cm långa. De görs av kolfibermaterial och ska vara raka men har en svängning vid bladet.

Spelarna har relativt enkel utrustning men för målvakten ska den ha långärmad tröja, långa byxor, hjälm och knäskydd. Målvakten ska också ha en magplatta som skyddar bålen och överarmarna. De ska dessutom bära rid- eller golfhandskar för att underlättar greppförmågan. Tanken med målvaktens utrustning är att den ska skydda floorball_stick_bladepå bästa sätt, speciellt eftersom bollen är gjord av hårdplast. Det innebär att när bollen kommer i hög fart är risken stor att målvakten skadar sig om den inte har skydd. Skyddet målvakten använder sig av ska dock inte täcka över målvakten på något sätt.

När Utrustningen för innebandy jämförs med hockey finns det likheter som att målvakten är skyddad på bästa sätt. De har bland annat hjälm, benskydd, handskar, byxor, långärmade tröjor och armbågsskydd. För spelarna inom ishockey är de däremot mer skyddade än i innebandy. Spelarna har för det mesta liknande utrustning som målvakten förutom att målvaktens handske är speciellt till för att plocka upp pucken.

Regler

De internationella reglerna för innebandy är att planen ska vara mellan 36 x 18 och 44 x 22 meter. Takhöjden ska vara minst 7 meter och speltiden vara i tre 20 minfloorball_rink1utersperioder. Pauserna ska vara 10 minuter mellan varje period med sidbyte. Under matchen stannar tiden endast vid mål, utvisning eller domarens signal. Det ska vara fem utespelare med målvakt på varje lag. Maximalt för lagen är 20 spelare och 5 lagledare.

Vid Regelbrott under speltid får det andra laget frislag. Vanligast brukar regelbrotten vara någon typ av otillåten knuff med armen, händerna eller klubban. Man får till exempel inte heller nicka bollen.