Tags

Related Posts

Share This

Kost och träning för innebandyspelare

Varje person som är aktiv inom sport och träning vet att det är extremt viktigt att både träna rätt men även äta rätt. Har du rätt kostschema kommer du märka att du orkar mycket mer samt får lättare att bygga muskler. Innebandy är en sport som innebär tvära stopp, högt tempo och snabba attacker. Det är även en sport som sliter på knäskålarna och därför är det viktigt att äta rätt för att bygga upp rätt muskler i kroppen. Speciellt om du är en ung spelare som fortfarande är under utveckling både inom spelandet, och fysiskt. När det kommer till innebandy så använder din kropp sig utav kolhydrater för att orka explosiviteten som ständigt behövs i spelet. Det är en energi som används kortsiktigt vilket gör att din kropp förbrukar mer energi.

Se till att få i dig rätt kost

För att kunna hålla uppe både tempot och energin under både matcher och träningar är det viktigt att läsa på om vad du behöver få i dig. Till exempel behöver du få i dig 5 gram kolhydrater varje dag per kg kroppsvikt. Har du en kroppsvikt på 75 kg kan det innebära att du behöver få i dig 4 portioner pasta och 4 glas juice. Du kan dock aldrig äta för mycket kolhydrater och för att bäst se till att du håller måttet och ger din kropp den näring den behöver är det viktigt att kombinera med protein. Det är ett ämne som bland annat stimulerar muskeltillväxten. Här är det viktigt att du får i dig ungefär 1,2-1,4 gram protein varje dag per kg kroppsvikt. innebandy lockar många utövare varje år både unga och vuxna just för att det är en sport som både ökar ens kondition samtidigt som det är en sport du kan utöva tillsammans med ett kompisgäng.

 

Ät både innan och efter träning

Ju mer kul du som spelare tycker det är, desto mer kommer du vilja utöva det. Alla vet hur frustrerande det är att träna i mängder utan att känna av någon förbättring av kondition eller mående. Då är ett tips att se över ditt kostschema då det gör mer än du tror. Det är inte bara viktigt att äta rätt innan träningspassen utan även efter måste kroppen matas med energi. Innan träning är det viktigt att du äter minst 45 minuter innan för att kroppen skall kunna förbättra din uthållighet. Efter träning är det dags för återhämtning av kroppen och främsta fokus är att få i dig snabba kolhydrater. Det är även viktigt att du får i dig snabbt protein i samband med detta. Se till att få i dig 25 gram protein och 50-70 gram kolhydrater, vilket till exempel kan vara sju dl mjölk och en banan. I samhället har det i många år funnits växthus just för att vi skall kunna odla och äta grönsaker året runt. Visste du till exempel att växthus ger energirikare grönsaker vilket i sin tur kan ge dig som spelare mer energi.