Innebandy internationellt apr10

Tags

Related Posts

Share This

Innebandy internationellt

Innebandyn har visserligen sitt ursprung i Nordamerika, men det var i Sverige som innebandyn utvecklades från en lek eller träningsform till en organiserad sport. Detta skedde i slutet av 1970-talet, och sedan dess har innebandyn spridit sig över stora delar av världen.

Sverige bildade världens första nationella innebandyförbund år 1981, och det land som följde därefter var förvånande nog inte något av våra grannländer, utan Japan, som bildade sitt nationella förbund år 1983. Därefter följde Finland och Schweiz år 1985, och 1986 bildades så till slut IFF, Internationella Innebandyförbundet (innebandy heter ju ”floorball” på engelska, därav förkortningen). Därefter har ytterligare 35 länder bildat nationella innebandyförbund, däribland Indien, Pakistan, Malaysia, Sydkorea, Moldavien, Georgien, Frankrike och Kanada. De mest framgångsrika länderna är dock utan tvekan Sverige och Finland, följt av Schweiz och Tjeckien. Sverige har vunnit världsmästerskapen i innebandy åtta gånger av de 11 gånger som de har arrangerats, och tagit silver tre gånger, medan Finland har vunnit tre gånger och tagit silver sex gånger. Schweiz och Tjeckien har å sin sida kommit tvåa var sin gång, medan Schweiz har kommit trea sex gånger och Tjeckien har kommit trea två gånger. Även Norge, Danmark och Tyskland har varit i match om tredjepriset på ett innebandy-VM, men bara Norge har lyckats ta tredjeplatsen en gång, år 1996.

Oavsett vilket land man kommer ifrån, och oavsett på vilken nivå man spelar innebandy, är det dock lika viktigt att värma upp ordentligt före en match eller träning, och att varva ned efteråt, för att man ska förebygga skador, kunna prestera på topp och förbättra sig. Ett av de bästa sätten att få både muskler och sinne att slappna av efter en träning eller match är att hoppa ned i ett varmt och skönt bad. Om du spelar innebandy eller utövar en annan fysiskt krävande sport, och känner att du skulle behöva investera i ett badkar, ska du gå in på Buildor.se. Där finns bland annat all typ av badrumsinredning du kan behöva, så att du kan skapa precis det badrum du behöver för nedvarvning.