Innebandy i Sverige mar20

Tags

Related Posts

Share This

Innebandy i Sverige

Ingenstans i världen är innebandyn så stor som den är i Sverige. Både på dam- och herrsidan har Sverige dominerat sporten. Sedan det första världsmästerskapet i innebandy 1996 har Sveriges herrar gått till final samtliga år och har tagit guld vid åtta av elva tillfällen. Damerna är nästan lika framgångsrika även de och har tio medaljer på tio turneringar. Sju guld, ett silver och två brons är damernas facit. Damerna är regerande mästare efter 6-5 segern mot den dåvarande värdnationen Finland. Innebandy-VM spelas vartannat år, vilket innebär att i år är det damernas år.

Första VM-turneringen som arrangeras i Slovakien

Trots Sveriges dominans inom innebandyn krävdes kval för damerna för att ta sig till VM. Efter att ha fullkomligt utklassat samtligt motstånd i kvalet, som spelades i Madrid i februari blev Sverige klart för VM i innebandy. De fyra kvalmatcherna spelades mot Slovenien (seger 25-0), Danmark (seger 22-1), Norge (seger 13-0) och Frankrike (seger 36-0). Årets turnering spelas i den slovakiska huvudstaden Bratislava och det är första gången landet arrangerar ett innebandy-VM. Vilket motstånd som väntar Sverige blir klart 8 mars, då lottningen för grupperna genomförs. Sverige rankas, kanske inte helt oväntat, som nummer ett och kan förmodligen vänta en relativt enkel resa genom gruppspelet.

Finland våra största konkurrent

Innebandy-VM spelas vartannat år och det senaste VM-turneringen för damer spelades i Finland. Det var också just finskorna som stod för motståndet i finalen som var en riktig rysare och avgjordes i straffläggningen efter ett avgörande mål av Amanda Johansson Delgado. Det är för övrigt Finland som är Sveriges stora konkurrent och har både på dam- och herrsidan vunnit lika många medaljer som Sverige. Faktum är att det inte spelats en enda VM-turnering där vare sig Sverige eller Finland inte tagit medalj. Nu återstår att se om länderna kan fortsätta sina framgångar och om svenskorna kan förlänga den gyllene viten som just nu är uppe i fem raka guld. Skånska byggvaror