Vad är innebandy? jan09

Tags

Related Posts

Share This

Vad är innebandy?

 

Innebandy är en sport som började spelas i slutet av 60-talet i fritidsgårdar och skolor. Sporten spelas inomhus med ihåliga bollar. Lagen ska vara två och varje lag ska ha fem utespelare med målvakt på planen. Under en match får ett lag ha maximalt 20 spelare. Matchtiden är 3 x 20 minuter och det spelas på 40 x 20 indoor_floor_hockeymeter plan. I stort sett har innebandy ett liknande system som ishockey förutom att det inte spelas på is. Ishockey kan dessutom spelas både inomhus och utomhus.

Innebandy anses som en av Sveriges största lagsporter. Det är också en av de mest populära sporterna när det gäller hur ofta de utövas i fritid och skolverksamheter, företagsarrangemang och andra verksamheter. Idén om innebandy kommer från den amerikanska floorhockeyn som började spelas under 50-talet. När sporten spred sig kom den till Sverige under 60-talet som innebandy och blev en mycket populär sport för fritidsgårdar, skolor och kompisgäng. Det var också en enkel sport som kunde spelas lite överallt så länge det fanns en boll och klubba.

Efter att innebandyn kom till Sverige började sporten utvecklas från att spelas i fritidsgårdar och skolor till att ett förbund bildades. År 1981 bildades Innebandyförbundet (SIBF) och år 1985 invaldes det till Riksidrottsförbundet. Det internationella innebandyförbundet bildades året därefter och heter International Floorball Federation (IFF). IFF har nu 55 medlemsländer i fem världsdelar och SIBF har 1 167 medlemsföreningar och cirka 120 000 licensierade spelare. Det första riksmästerskapet var i Västerås i oktober 1980. Det var 18 lag som skulle tävla och laget JiTe från Skåne vann.

Förutom Sverige spreds innebandy till andravaxjo_-_uhc_floorball_face-offländer som Tyskland och Schweiz. Av denna anledningen spelades den första landskampen år 1985. Det var i Sollentuna och det var Sverige mot Finland. Året därefter hölls den första VM-turneringen. VM-turneringen arrangerades i Globen och Sverige vann mot Finland med 5 – 0.

Idag är innebandy en lika stor sport inom både skolverksamhet som för hela landet. Sporten kan spelas av alla åldrar och kön. Innebandyförbund har också bildats i allt fler länder som Vitryssland, Ryssland, Ukraina, Pakistan och Sydkorea. Här kan du läsa mer om Innebandy och inspireras!